Om kennis te maken met elkaar, vindt er altijd eerst een proefles met aansluitend intake gesprek plaats. Tijdens de proefles kun je kijken of er een klik is tussen jou en de instructeur en dat de manier van lesgeven je bevalt. Daarna komt de instructeur mee naar binnen om het zakelijke gedeelte te bespreken met jou (en je ouders) en eventuele vragen te beantwoorden. Als alles duidelijk is dan gaat het echt beginnen!

De opleiding

Er wordt op een opbouwende manier lesgegeven, dus alles in stappen. Allereerst begin je met de voertuigbeheersing, het besturen van de auto. De instructeur zal dan voor je op het verkeer letten, zodat jij jezelf helemaal kunt richten op de bediening van het voertuig. Vervolgens, als de voertuigbeheersing voldoende is, ga je beginnen met het oplossen van verkeerssituaties. Dit houdt onder andere in dat je de voorrangsregels toe gaat passen. Het begint natuurlijk met eenvoudige situaties en wordt daarna in moeilijkheidsgraad opgebouwd. Als de basis er goed inzit, krijg je steeds meer opdrachten waarbij je zelfstandig gaat rijden. De instructeur neemt dan de rol aan als coach, waarbij je achteraf feedback krijgt. Uiteindelijk, als alles voldoende zelfstandig uitgevoerd wordt, ben je klaar voor je TTT en/of je Praktijkexamen.

Tussentijdse Toets (TTT)

Om alvast een idee te krijgen hoe je examen gaat verlopen en om vrijstelling te krijgen voor de bijzondere verrichtingen kun je een Tussentijdse Toets doen. Je gaat dan wel een examenrit maken, alleen hiervoor kun je niet slagen of zakken. Je moet het zien als een proefexamen. Omdat je al een keer een toets hebt meegemaakt, kan het voor je Praktijkexamen een hoop zenuwen wegnemen. De examinator geeft ook aan waar er nog verbeterpunten zitten, zodat je die mee kunt nemen voor je Praktijkexamen. Je gaat dus beter voorbereid je Praktijkexamen tegemoet.

Praktijkexamen

Na de TTT worden ‘de puntjes op de i’ gezet en ben je klaar voor het Praktijkexamen. Een Praktijkexamen begint altijd met controle van het identiteitsbewijs, ogentest en daarna rijd je een rit van +/- 35 minuten waarbij de examinator je zal beoordelen op je rijvaardigheid. Als je vrijstelling hebt gekregen dan geldt dit voor de bijzondere verrichtingen en de voertuigcontrole bij het eerste Praktijkexamen. Bij terugkeer volgt het beslissende woord of je geslaagd bent en een korte nabespreking.